marți, 7 aprilie 2009

Discriminarea la locul de muncă


Cred că acest fel de discriminare este cel mai des întâlnit. Aici intervin şi alte discriminări indirecte, cum ar fi cele de sex, etnie, studii, vârstă, handicap.
Exemplul cel mai practic şi pe care îl ştim cu toţii sunt evenimentele petrecute în Italia. Aceste evenimente negative au „pătat” şi „pătează” în continuare imaginea românilor. Din cauza acestor evenimente, sunt mulţi români care au rămas fără locuri de muncă şi care au lucrat cinstit ani de zile.
Am citit zilele trecute într-un ziar, că o româncă a fost la o emisiune şi a spus că stă cu bagajele făcute, gata să plece oricând. Este foarte supărată de faptul că ea şi toţi cei de acolo sunt discriminaţi argumentând prin faptul că munceşte cinstit, plăteşte taxe în oraşul în care locuieşte, într-un cuvânt îşi îndeplineşte datoria ca orice cetăţean italian, însă este privită ca şi cum ar fi o intrusă. Aceasta este de acord ca toţi cei care fac rău sa fie pedepsiţi, dar să nu se pună eticheta pe fruntea românilor ca fiind hoţi, ucigaşi sau violatori. Aceasta a continuat spunând că italienii care merg în SUA, prima dată când ajung acolo îşi cer drepturile, ceea ce este şi normal. Atunci românii de ce nu ar avea acest drept. Aceasta a mai argumentat spunând că dacă nu ar fi fost româncele nu ar fi avut persoane care să se îngrijească de bătrânii ţării sau de copii, aceasta susţinând că românii au făcut mult bine acolo dând dovadă de devotament, respect şi iubire faţă de aproapele.
Într-adevăr a fost o pledoarie susţinută de argumente bine gândite.Mi-a plăcut foarte mult ceea ce a spus şi în acelaşi timp mi se pare şi un act de curaj. Este foarte important să argumentăm întotdeauna ceea ce avem de spus.
Este foarte important să avem curajul să ne susţinem ideile şi să promovăm respectul faţă de aproapele.
Tu ce ai face ai fii în stare să îţi susţii ideile?

2 comentarii:

  1. Din nefericire, discriminarea exista peste tot si sub toate formele posibile, mai ales in tara noastra. Singurul mod in care putem lupta impotriva ei este sa luam atitudine si sa ne cerem drepturile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Luand ca exemplu ceea ce se petrece in Italia, nu stiu daca se poate numi discriminare...Deoarece romanii plecati acolo la munca chiar daca isi castiga painea prin munca cinstita, ei sunt niste emigranti...si atata timp cat esti departe de casa ta, in casa altcuiva, trebuie sa joci dupa cum iti canta gazda...chiar daca nu iti place

    RăspundețiȘtergere