miercuri, 22 aprilie 2009

Există discriminare în şcoli?

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să iei o notă mai puţin bună, pentru simplul fapt că părinţii tăi nu îi fac cadouri cadrului didactic respectiv? Sau pentru că nu ai părul blond, ochi albaştri şi haine prea elegante?

Cât de normal vi se pare ca bibliotecara să te îndrume în căutarea unei cărţi doar pentru că eşti îmbrăcat la costum şi să nu te bage în seama dacă ai venit puţin „prăfuit” căci nu ai coborât direct din maşina personală, ci poate ai venit pe jos până acolo?

Trăim printre aceste lucruri şi ne-am obişnuit cu ele, dar oare trebuie să ne obişnuim? Dacă ne obişnuim, vom deveni şi noi la fel. Vrem asta pentru copiii pe care îi vom avea?

Şcoala încalcă drepturile copilului. 25% din copii spun că li se întamplă des să se simtă discriminaţi faţă de alţi copii. 23% dintre aceştia se simt discriminaţi de către colegii lor sau de alţi copii, iar 21% de către profesori, se arată într-un chestionar realizat de membrii "SPUNE" şi Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC).
41% din copii spun că li se întamplă să nu fie ascultaţi atunci cand îăi spun părerea. Ei nu sunt suficient protejaţi împotriva abuzului, consideră 55% din repondenţi.

Ce credeţi despre aceste statistici?

5 comentarii:

  1. Aceste statistici arata cum e realitatea, chiar daca ea este dura.
    Ar trebui luate masuri si profesori instruiti sa nu mai discrimineze

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar, se vede ca cifrele vorbesc de la sine...ceea ce inseamna ca situatia este trista. Mai ales in cazul copiilor, faptul ca sunt discriminati din anumite motive ii va face sa fie in viitor niste oameni frustrati, complexati...De aceea, cred ca profesorii, cadrele didactice ar trebui sa-si faca doar meseria, nu sa caute beneficii de pe spatele copiilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. intr-adevar discriminarea doare si mai ales ii doare pe copii pentru ca nu inteleg de ce se intampla aceasta diferentiere. asadar ii sfatuiesc pe educatori, invatatori, profesori sa dea dovada de maturitate si sa-si justifice anii de studii nu prin cunostintele care le ofera elevilor dar prin a oferi lectii de viata, respectandu-i pe fiecare si ajutandu-i sa se dezvolte psihic si intelectual in mod egal.

    RăspundețiȘtergere
  4. Societatea noastra se dezvolta dupa un tipar gresit: daca nu ai haine de firma, un portofel plin, o masina straina, multe gablonturi pe tine inseamna ca nu ai ce cauta in grupul ei. De aici se nasc tot felul de frustrari, apare neincrederea in tot ce tine de ceilalti, indiferenta si respingere...Dar trebuie sa fim constienti ca fiecare persoana este diferita si suntem obligati sa respectam caracterul si personalitatea fiecaruia, cat si decizile.

    RăspundețiȘtergere
  5. banii parintilor nostri nu ne reprezinta.trebuie sa-i apreciem pe ceilalti pentru calitatile pe care le au,indiferent din ce mediu provin.multi nu vad dincolo de aparente si asta ii face superficiali.nu ne ramane decat sa speram ca lucrurile se vor schimba pe viitor.parintii cu bani sunt cei vinovati pentru spaga pe care o asteapta profesorii si de la ceilalti

    RăspundețiȘtergere